luni, 5 martie 2012

Jocuri de miscare

CE S-A SCHIMBAT?
Loc_ sala de grupă
Participanti – copiii grupei
Scop- dezvoltarea spiritului de observaţie
Desfaşurare    -  Trei sau patru copii se asează unul lângă altul in faţa colegilor ,aşezati in semicerc. Conducătorul jocului invită alţi 2 copii să  se uite cu atenţie la ei, să observe şi să memoreze poziţia şi/sau  ţinuta lor vestimentară. După 60 de secunde de examinare vizuală, cei 2 copii părăsesc camera, iar cei 3-4 copii ,stabiliţi iniţial, fac schimbări în ceea ce priveşte poziţia , locul şi îmbrăcămintea lor( îşi schimbă locurile, hainele, se descheie la nasturi, etc).
Copiii care au ieşit din încăpere sunt chemaţi înapoi şi trebuie să remarce schimbările survenite în legătură cu copiii observaţi. Va fi câştigător cine are spirit de observaţie mai dezvoltat şi va remarca mai repede şi mai multe schimbări.
BROASCA-N CERC
Loc – sala de grupă sau în aer liber
Participanţi- copiii grupei
Scop- dezvoltarea deprinderilor motrice
Desfăşurare-   Se împart copiii in echipe de pâna la 10 membrii. Fiecare echipă formează un cerc, iar membrii fiecărei echipe primesc câte un număr.  La o comandă, toţi participanţii cu numărul 1 pornesc în jurul cercului format de propria echipă, sărind ca broasca. În momentul în care revin la locul lor în echipa, pornesc cei cu numărul 2 si asa mai departe.
Echipa care termină prima, câstiga.
Jocul se poate repeta prin schimbarea modului de deplasare – sărituri într-un picior, alergare în patru labe, alergare cu spatele, etc.

    IMITĂ-MĂ
Loc – în aer liber sau în sală
Participanţi – copiii grupei
Scop – dezvoltarea vitezei, a imaginaţiei şi a expresivităţii
Desfăşurare – Participanţii la joc stau aşezaţi în linie, având în faţa lor, la 2-3 metri, un copil , care mimează, făcând tot felul de mişcări, iar ceilalţi trebuie să- l imite întocmai.
Când cel care este imitat, atinge solul cu ambele mâini, el trebuie să se întoarcă şi să fugă repede, urmărit de ceilalţi, până la un reper stabilit. Dacă este prins înainte de a ajunge la reper, schimbă locul cu acel copil , care va relua mima. Dacă nu, tot el va relua jocul.

      JOS, SUS
Loc – în aer liber sau în sală
Participanţi – copiii împarţiţi în echipe
Scop-  dezvoltarea mobilităţii
Desfăşurare -  Echipele, una lângă alta, au jucătorii aranjaţi în coloană câte unul, cu distanţa dintre componenţii echipei de circa 1 metru. Primul jucător al fiecărei echipe transmite, la un semnal, mingea în spate, pe deasupra capului său, iar al doilea o ia şi o rostogoleşte mai departe, printre picioarele depărtate, celui din spatele său. În acest fel, alternativ, mingea trece pe la toată echipa. Ultimul din echipă primind mingea, se duce cu ea în faţa echipei şi o transmite în acelaşi mod, pâna ajunge iarăşi la ultimul jucător. Echipa ai cărei jucători revin mai repede pe locul iniţial, câştigă jocul, care poate fi repetat de 2-3 ori.




    MINGEA ÎN COŞ
Loc- În aer liber sau în sală
Participanţi- Copiii împărţiţi în echipe
Materiale – câte un coş de plastic sau o cutie pentru fiecare echipă şi câte o minge de oină, de cauciuc sau de tenis pentru fiecare participant.
Scop – dezvoltarea îndemânării.
Desfăşurare – Copiii din fiecare echipă, având câte o minge în mână, stau pe linia de aruncare , cu faţa la un coş aflat la distanţă convenabilă. La semnalul conducătorului de joc, primii din fiecare echipă arunca mingea, căutând să o introduca în coş. Copiii care au aruncat mingea ocupă ultimul loc de la echipa din care fac parte. Câştigă echipa care a introdus în coş numărul cel mai mare de mingi.  Jocul se repetă de 2-3 ori.